Yazın başlamasıyla beraber ishal ile kendini gösteren bulaşıcı bağırsak hastalıklarında artış görülmektedir. Tüm dünyada, özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda yaygın olarak görülen bulaşıcı hastalıkların başında akut ishaller gelmektedir. Şiddetli ishal,vücuttan su ve tuz kaybına neden olabilir. Çocuklar ve özellikle bebekler yetişkinlere göre su kaybından daha fazla etkilenirler. Susuzluğun karşılanmadığı durumlarda ölümle bile sonuçlanabilecek ciddi sağlık sorunları yaşanabilir.

Sıcak havalarda gıdalarda mikroorganizmaların üremesi kolaylaşır, yani gıdalar daha çabuk bozulur. Bu gıdaların tüketilmesi ishallerin ortaya çıkmasına neden olan bir faktördür. Hijyen koşullarının yetersizliği, el temizliğine dikkat edilmemesi, atık suların içme sularına karışması da hastalığın ortaya çıkmasına neden olan diğer faktörlerdir. Yaz aylarında insanların seyahat etme sıklığının artması ve çeşitli yerlerde yeme içmeleri, çocukların temiz olmayan havuz ve deniz sularından yutmaları da yaz mevsiminde ishallerin sıklığının artmasına neden olur.

İshal, dışkı miktarının ve dışkılama sayısının artması, dışkının daha sıvı hale gelmesi şeklinde kendini gösterir. Bazen ateş, kusma gibi şikayetler de tabloya eşlik eder. İshal ve/veya kusma ile oluşan su kaybı karşılanamazsa önce susuzluk, giderek artan kayıplarda da dudak ve ağız kuruluğu, göz yaşında azalma, göz kürelerinde çökme, uykuya meyil, idrar miktarında azalma meydana gelir. Daha ciddi su kaybında nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, derin ve hızlı solunum, dalgınlık hali ve şok tablosu gelişir. Kanlı, mukuslu ishal ve/veya ateşin olduğu durumlar mutlaka hastaneye başvurmayı gerektirir.

İshalli bir çocukta tedavinin temel prensibi sıvı ve tuz kaybı varsa bunun yerine konmasıdır. İshal, virüs kaynaklı ise kendiliğinden düzelir ancak 7-14 gün sürebilir. Parazit veya bazı bakterilerin neden olduğu ishallerde parazit ilaçları ve antibiyotik tedavisi gerekebilir.

İshalli bir bebek anne sütü alıyorsa daha sık emzirilmelidir. Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde normalde aldıkları mamaya devam edilmelidir. Biberon temizliğine özen gösterilmelidir. Kusma ve ishal ile kaybedilen su ve tuz kaybı , ‘’ ağızdan rehidratasyon tozları’’nın su ile karıştırılması elde edilecek sıvı karışımlarının bebek ve çocuklara içirilmesi ile yerine konabilir. İshali kesen ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

İshalden korunmak için annelerin bebeklerini kendi sütleri ile beslemeleri desteklenmelidir. Anne sütü bebeği ishalli hastalıklara karşı korur ve ishalli bebeğin de daha hızlı iyileşmesini sağlar. Mama ile beslenen bebeklerin mama suyu mutlaka kaynatılmalıdır. Yiyecekler buzdolabında saklanmalıdır. Musluk suyu ve kaynağı bilinmeyen sular tüketilmemelidir.Eller sık sık ve uzun şekilde yıkanmalı, ishalli bireylerle temastan kaçınılmalıdır.

Su, ayran, yoğurt benzeri gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Elma, muz, şeftali, yağsız- sossuz makarna, haşlanmış patates, pirinç lapası, haşlanmış yağsız et- tavuk yenilebilir. Tatil yerlerindeki açık büfelerde uzun süre dışarda bekleyen sütlü, mayonezli, kremalı, etli yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Doğumdan itibaren ilk 6 ay içinde, 2 veya 3 doz şeklinde yapılabilen rota virüs aşısı da, rota virüsün neden olduğu ishallere karşı bir korunma şeklidir.